Lokaal: 'Een gekleurde brief'
Lokaal: 'Een gekleurde brief'

Lokaal: 'Een gekleurde brief'

Gemeente Bernheze

Herken je het; dat je zonder verdere informatie eigenlijk op je klompen al aanvoelt wat de verdere uitkomsten zullen zijn? Als raadslid ontving ik vorige week een aanbiedingsbrief van Team Maashorst over het rapport van de evaluatie van de grote grazers in de Maashorst.

Het rapport zelf moest ik via een website downloaden.

Toen ik de brief alleen al las kreeg ik al het donkerbruine vermoeden dat het rapport zeer zeker positief zou uitvallen voor de grote grazers. Wie zijn die grote grazers? Dat zijn de Wisenten, de taurossen en exmoorpony’s die in de Maashorst rondlopen en waarvan de wisenten in een afgerasterd gedeelte vertoeven. Recreanten zijn er alleen onder begeleiding welkom.

De enquête onder bezoekers laat zien dat er heel verschillend wordt gedacht over de noodzaak en de veiligheid van de grote grazers. De meningen lopen zeer uiteen. Ik schrok wel even toen ik las dat dode wisenten niet geruimd worden, maar als kadaver in de natuur blijven liggen. Eerder ontvingen wij het Jaarplan 2021 Maashorst in uitvoering. Wat bleek: de totale externe kosten voor het kuddebeheer, monitoring, etc. zijn in totaal al € 90.500,- terwijl met de ambtelijke capaciteit ook nog een bedrag van € 27.551,- is gemoeid.

Ecologen vinden echter het natuurlijk procesbeheer (de natuur zijn gang laten gaan) zeer waardevol. Daar dragen de grote grazers dan weer wel aan bij. Veel mensen vinden het echter onveilig. Willen wij een recreatiepark in de natuur of een dierentuin? 

Frans van de Ven
Raadslid Lokaal