De ene toerist is de andere niet 
De ene toerist is de andere niet 

De ene toerist is de andere niet 

Gemeente Bernheze

In onze gemeente wordt, net als in de meeste andere gemeenten, toeristenbelasting geheven. In Bernheze bedraagt deze belasting € 1,35 per toerist per nacht. En een toerist is een persoon die hier overnacht, maar niet staat ingeschreven als inwoner. Tot zover niets bijzonders. 

Het wordt pas bijzonder als onze gemeente uitzonderingen gaat maken, want dan blijkt dat de ene toerist de andere niet is. Sta je bijvoorbeeld met je tentje op een gewone camping, dan moet je toeristenbelasting betalen. Maar sta je toevallig op een mini-camping, dan hoeft dat niet. De gemeente vindt de administratieve last voor zo’n kleine camping onevenredig groot. Maar een mini-camping kan maximaal 25 standplaatsen hebben, dus misschien wel 100 toeristen per nacht. Daar zouden sommige grotere campings jaloers op zijn. 

Maar het kan nog gekker. Als uw schoonouders de nacht doorbrengen in een Bed & Breakfast in Bernheze of als uw hele familie een week een huis huurt, betalen ze netjes € 1,35 per persoon per nacht. Maar als een ondernemer een groep arbeidsmigranten huisvesting biedt in woonhuizen of andere panden, dan heft onze gemeente ineens geen toeristenbelasting. 

De VVD-Bernheze vindt dit niet acceptabel en heeft meermaals aangedrongen op het gewoon toepassen van de verordening. Maar het college vindt kennelijk dat de regels niet voor iedereen gelden. 

Het lijkt ons, in het licht van criminaliteit en ondermijning, in ieder geval zaak dat de gemeente zo goed mogelijk registreert wie er allemaal in Bernheze overnachten. 

Reageren: info@vvdbernheze.nl 

Paul Kremers, burgerlid Commissie Bestuur & Strategie 
VVD-Bernheze