Cupping therapie
Cupping therapie

Cupping therapie

Gemeentenieuws

Het was ongeveer 12 jaar geleden toen ik voor het eerst in aanraking kwam met ‘cupping’ Therapie. Mijn eerste cliënt was een meneer die heel veel last van zijn lage rug had. Het resultaat was verbluffend. Binnen 3 weken was hij klachten vrij. In de Chinese geneeswijze wordt cupping gebruikt om energiebanen en acupunctuurpunten te behandelen waardoor de doorbloeding in spieren en weefsels sterk verbetert en het stagnaties in de energiedoorstroming opheft.

In de fysiotherapie maken we ook gebruik van deze effecten. Vooral bij spier- en gewrichtspijnen is verbetering van de circulatie in weefsels snel merkbaar. Door de diepe bindweefselmassage worden spieren en huid soepel gemaakt en bindweefselverkleving opgeheven. Je komt zogezegd 'ruimer in je vel te zitten'.

Door de vacuüm trekkracht van de cup worden de onderliggende spieren en huid extra doorbloed en ontdaan van afvalstoffen, waardoor de verstoring het lichaam kan verlaten via de poriën en het bloed. Cupping heeft een enorme dieptewerking en ondersteunt het ontgiftingsproces van het lichaam. Verklevingen worden opgeheven, en verharde spieren weer soepel gemaakt. Ook het gebied tussen de wervels kan 'losgetrokken' worden, wat masserend moeilijk is. Door de negatieve druk in de cups wordt de afvoer van verhard vetweefsel bevorderd. Cupping is een goed alternatief voor bindweefsel-massage; wat over het algemeen een stuk pijnlijker is voor de patiënt en ook zeer belastend voor de handen van de therapeut.

Door de jaren heen ben ik de vacuüm-cups op steeds meer plekken gaan toepassen, o.a. bij de behandeling van:
-nek- en schouderklachten
-hoofdpijn/migraine klachten
-lage rugpijn (hernia of andere uitstralingspijn)
-verkrampte spieren in bil of dijbeen
-knieklachten
-tenniselleboog
-buikklachten

Nadeel van de cupping zijn de karakteristieke ronde rode plekken, die vaak snel overgaan in forse blauwe plekken. De mate van verkleuring is sterk afhankelijk van de doorbloeding, des te slechter deze is, des te donkerder de blauwe plekken zijn. Het zal niet voor de eerste en zeker niet voor de laatste keer zijn dat mensen toch schrikken van deze neveneffecten; ondanks de duidelijke uitleg vooraf. Mensen sturen soms een fotootje, waarbij ik vaak verheugd reageer bij het zien van deze blauwe plekken. Dat geeft namelijk aan dat de circulatie verstoord is, maar dat we die met cupping weer aan het verbeteren zijn. Bovendien zijn de blauwe plekken de eerste dagen gevoelig, maar deze pijn trekt snel weer weg.

In vele gevallen zijn mensen na 3 behandelingen overtuigd van de krachtige werking van cupping en dit aantal heb je ook nodig om het herstel een kans te geven. Het kan zijn dat mensen direct na de behandeling wat meer klachten hebben; maar in 10 jaar tijd heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand er na 4-5 behandelingen slechter uit kwam. Hooguit dat mijn behandeling te weinig effect gaf op het klachtenbeeld van een patiënt en dat is natuurlijk jammer.

Bent u nieuwsgierig geworden, heeft u vragen over deze therapie of wilt u graag een afspraak maken in verband met lichamelijke klachten; u bent van harte welkom bij Fysiotherapie Hoogstraat.

Cupping therapie